O meni

Živjo, moje ime je Veronika in sem preprosta 28-letnica z rdečimi lasmi, zaljubljena v ocean, naravo, sončne zahode, gugalnice, kavo z mlekom, potovanja, v jesenske sprehode, Coldplay in dobre knjige. A hkrati je na meni tudi nekaj, česar na zunaj s svojimi očmi ne moreš videti.

Sem pacientka z ulceroznim kolitisom, kronično vnetno črevesno boleznijo (KVČB), trenutno v globoki remisiji, a da sem prišla do nje sem se več kot dve leti morala boriti z najvišjo stopnjo obolenja, mayo III in zamenjati ogromno zdravil, saj moje uporniško telo ni sprejelo skoraj ničesar. Danes sem na bioloških zdravilih, ker pa se moje telo vedno znova upre, me trenutno čaka že tretja menjava.

V zadnjem letu sem življenje še posebej začela ceniti, zares živeti in se aktivno lotila izpolnjevanja svojih želja in ciljev, pa čeprav niso bili ravno vsi enostavni za izvedbo. Letela sem s padalom, se večkrat sprehajala po Londonu, lovila sončne žarke v Havani, hodila po vročem karibskem pesku, se poljubljala pod El Nicho slapovi nekje sredi Kubanske džungle, skozi okno letala občudovala najvišjo stavbo sveta v Dubaju – Burj Khalifa, se bosa poročila na sanjskih Maldivih, videla najlepše sončne zahode, skočila iz čolna sredi oceana, ko je pod mano plaval največji morski pes sveta –whale shark, pa še kaj bi se našlo. Vse to kljub temu, da v meni ves čas spi bolezen, za katero upam, da se še dolgo ne prebudi. Spečo namreč lahko nosim v sebi po svetu, ko pa se prebudi, me priklene na nevidno verigo in zadrži na mestu, zahteva da se dan za dnem borim za svoje življenje in me omeji v mnogih življenjskih situacijah, ki so zdravemu človeku povsem samoumevne.

Nekaj dejstev o meni, ki jih morda že veš ali pa še ne:

  • Nekoč Au-pair v Londonu in Surreyu, danes turistična agentka, ljudem odpiram oči v svet.
  • Ne bojim se plavati z morskimi psi, me je pa na smrt strah navadnega hišnega pajka.
  • Sem izredno sitna, kadar sem lačna, pred prvo jutranjo kavo pa je najbolje, da me pustiš čisto pri miru.
  • Vegetarijanka že več kot 20 let, a mi ni težko speči zrezka za nekoga, ki ga imam rada.
  • V zadnjih 10 letih sem se sprehajala po 15 tujih državah in veliko več mestih ter preletela že na tisoče in tisoče kilometrov. Odkrila sem kar nekaj čudovitih kotičkov sveta, a najbolj od vsega so mi bili vedno všeč ljudje, ki sem jih na svojih poteh srečala.
  • Nekoč sem se bala že le pogleda na kri, potem pa sem skozi svojo bolezen skrivaj za seboj brisala krvave luže vsak dan, več mesecev zapored.
  • Napisala sem knjigo z naslovom Globoko v meni (izid: 16.9.2019), ki opisuje mojo izkušnjo doživljanja in poti do remisije avtoimune bolezni. Knjigo lahko naročiš na tej spletni strani pod zavihkom »knjiga« in obljubim, da se te bo dotaknila ter poskrbela, da začneš na življenje gledati drugače. Lahko jo najdeš tudi v vseh bolje založenih knjigarnah po Sloveniji ali pa me preprosto pocukaš za rokav na Facebooku in se dogovorimo za osebni prevzem v Celju ali v Žalcu.

In zakaj sem tu?

Tu sem, da ti pomagam. Če si še na začetku svoje poti boja s KVČB, ali pa tudi s katero drugo avtoimuno boleznijo, če ne veš, kaj sledi, če potrebuješ pogovor, podporo in pozitivno energijo, sem tu. Ker vem, da bo pot morda naporna in boleča, a vem tudi to, da se jo splača prehoditi. Jaz sem jo in če bo potrebno, jo bom ponovno.

Tu sem tudi zato, da ozaveščam ljudi v naši mali deželi o kronični vnetni črevesni bolezni (Ulcerozni kolitis in Chronova bolezen), o tegobah in težavah, s katerimi se srečujemo bolniki v času zagona in so za zunanji svet pogosto nevidne, nam pa lahko predstavljajo hud napor.

Poišči me na socialnih omrežjih (Facebook in Instagram), poveži se z mano in še naprej spremljaj mojo zgodbo boja s KVČB. In medtem, ko se sprehajaš po mestu polnem ljudi, jih opazuješ, ne pozabi: vsak od njih ima svojo zgodbo, a marsikdo je ne pove na glas. Tudi povsem prijeten in na videz zdrav človek morda v sebi bije hudo bitko in drži nekaj, česar ne poznaš. Zato bodi strpen. Vedno in povsod. Na zunaj nevidnih bolezni je namreč ogromno in več, kot se bo o tem govorilo, lažje bo vsem tistim, ki vsak dan bijejo svojo bitko za boljši jutri. Za življenje.